Teslina smrt

Tesla umire u hotelu Nju Jorker, sobi 3327. Hugo Gernsbek unajmljuje vajara Frederika Mojniahana (Frederick Moynihan) da napravi Teslinu posmrtnu masku, koja je danas izložena u teslinom Muzeju. Po objavljivanju vesti o Teslinoj smrti FBI naređuje američkoj kancelariji za imovinu stranih državljana da konfiskuje svu Teslinu imovinu. Takođe, sva Teslina imovina iz hotela u kojima je živeo i radio je zaplenjena, poslata u skladište na Menhetnu i stavljena pod poseban pečat kancelarije za imovinu stranih državljana. Elektro inženjer dr Džon Tramp (John G. Trump), iz Nacionalnog komiteta odbrane i istraživanja (National Defense Research Committee of the Office Scientific Research and Development) pozvan je da analizira dokumenta.
 
Nekoliko dana po Teslinoj smrti, Informacioni centar Jugoslovenske kraljevske vlade izdao je saopštenja o smrti dajući sažet prikaz Teslinih dostignuća i protokol službe i sahrane. Gradonačelnik Njujorka Fiorelo La Guardija (Fiorello Laguardia), čita govor Tesli na radio Njujorku, koji je pisao Luj Adamič, dok je u pozadini emitovana kompozicija Ave Marija i potom pesma "Tamo daleko", koju je na violini odsvirao Teslin prijatelj Zlatko Baloković (1895-1965). 

Opelo je služeno u katedrali Svetog Jovana Bogoslova u Njujorku koja važi za najveću gotičku katedralu na svetu. Opelu je prisustvovali preko 2000 ljudi. Vilijam Mening (William Manning) je počeo službu dok je samo opelo služio prota srpske pravoslavne crkve Dušan Škuletović. Posle opela Teslino telo je preneto na groblje Fernklif gde je i kremirano. Dnevni list Naša pošta među prvima objavljuje vest o Teslinoj smrti.
Back to top