Nizom kulturnih aktivnosti prvi put obeležen Dan nauke u Srbiji

Obeležena stotinu pedeset i peta godišnjica rođenja Nikole Tesle i prvi put obeležen Dan nauke u Srbiji. Tema je bila upoznavanje javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije.
Centar za promociju nauke organizovao je "Veče sa zvezdama" u Kolarčevoj zadužbini, a astrofizičar Goran Pavičić upriličio je prezentaciju o svemiru.
Održana je i izložba pod nazivom The Revolutions koja prati istoriju nauke od 1500. godine, jer se ona smatra početnom za naučnu revoluciju.
Delegacija Akademije inovatora i naučnika i JUPIN-a položila cveće i vence kraj spomenika Tesli ispred Tehničkog fakulteta.
Centar za promociju nauke, na Velikom ratnom ostrvu organizovao  je druženje sa mladim naučnicima, predstavnicimanaučno-istraživačkih institucija i stručnih društava koji usaradnji sa Centrom promovisali nauku, tehnologiju i znanje.
Dan nauke je obeležen i u opštini Zemun na više lokacija. Na Zemunskom su prikazane makete aviona, brodova i automobila na daljinsko upravljanje, ali i izložba neobjavljenih fotografija Tesle u galeriji kule Gardoš. Time se gradska opština Zemun pridružila svetskim gradovima, poput Njujorka , Filadelfije, Perta, Zagreba u obeležavanju 10. jula - rođendana velikog naučnika koji je obeležio progres modernog sveta.
Na zgradi kapetan Mišinog zdanja,na strani zgrade prema platou, trajno je osvetljena spomen ploča.
Back to top