Теслини цитати

„Већина људи је тако обузета мислима о спољњем свету и сасвим склона да заборави на оно што се догађа у њима самима. Прерана смрт милиона људи првенствено се везује за овај узрок. Чак и они који о томе воде рачуна, праве заједничку грешку да избегавају привидне и игноришу праве опасности.

(Моји први изумитељски напори, Electrical Experimenter)

„Новац не представља толику вредност колико му је човек приписао. Сав свој новац ја сам улагао у експерименте помоћу којих сам дошао до нових проналазака, омогућујући човечанству нешто лакши живот.“

(У посети Николи Тесли, Драгислав Л. Петковић, Политика, 27. април 1927)

„Нема никакве сумње да, од свих сила трења, она која највише успорава људско кретање јесте незнање.“

(Проблем увећања људске енергије, Century Illustrated Magazine, 1900)

„Од свих бескрајно разноликих појава које природа пружа нашим чулима, ниједна не испуњава наш ум са толико великим чуђењем као то несхватљиво сложено кретање које ми, у његовој свеукупности, називамо људским животом.“

(Проблем увећања људске енергије, Century Illustrated Magazine,1900)

„Данашњи научници мисле дубоко уместо јасно. Човек мора бити здрав да би мислио јасно, али исто тако може мислити дубоко и бити поприлично луд.“

(Radio Power Will Revolutionize the World, Modern Mechanics and Inventions, 1934)

„Бактерија славе је постојала у том старом граду. Други су се инфицирали али ја сам се извукао!“

(Моји изуми, Electrical Experimenter, 1919)

 “Иако сам научник, дубоко верујем у етичке аспекте вегетаријанства, и слажем се са великим мислиоцима прошлости да се наша цивилизација не може уздигнути изнад сопственог клања званог рат све док не напустимо кланице у којима човек води вечите ратове против невиних животиња.”

(Моји изуми, Electrical Experimenter, 1919)

“Без наде нема задовољства у науци и све док човек нема идеала не може бити срећан. Религиозни идеал је веома благородан и чини се да су велики реформатори, који су давно поставили правила понашања, били у праву у свом закључку да су мирна егзистенција и континуално напредовање човеково у суштинској зависности од концепције Бога.” 

(Проблем увећања људске енергије, Century Illustrated Magazine, 1900)

“Велики је човек онај који својим умним даровима и способностима наткриљује остале људе, који као што пчела прикупља мед, прикупља знање и открива нове истине, али све то крунише љубављу према човечанству да му помогне да што пре изађе из беда које га притискују: страха, глади, незнања, болести.” 

(Никола Тесла у интервјуу Владиславу Савићу, 1919)

“Напори проналазача првенствено су усмерени спасавању живота.“

(Моји изуми, Electrical Experimenter, 1919)

“Морамо да будемо умерени и контролишемо своје апетите и склоности у сваком погледу. То је управо оно што радим већ дуги низ година, успевајући да останем млад и духом и телом. Aпстиненција није била увек по моме укусу, али пријатна искуства која сада стичем моја су велика награда.”
 

(Моји први изумитељски напори, Electrical Experimenter)

“Све што је било велико у прошлости било је исмевано, осуђивано, сузбијано, спутавано – само да би из борбе изронило још снажније и победоносније.”

(The Transmission of electrical energy without wires as a means for furthering peace, Electrical World and Engineer, 1905)
Повратак на врх стране