Повратак из Питсбурга

По повратку из Питсбурга, Вестингаусово електрично друштво радило је на плану електрификације САД-а, добијало велике послове али и упадало у финансијске тешкоће због надолазеће економске кризе. Поред тога, Едисонове присталице користиле су сваку прилику да умање вредност система наизменичних струја , представљајући јавности овај систем као изузетно опасан. Неколико јавних екцеса, попут спаљивања живих животиња на трговима, као и увођење електричне столице за извршење смртне казне, јавно је рушило репутацију Теслиног изума и Вестингхаусове фирме. Удруживање Томсон-Хјустоновог друштва са Едисоновом компанијом у једну фирму која је названа General Electric утицало на то да Вестинхаус добије озбиљну конкуренцију. Такви односи све више су утицали да се „рат струја“ настави.
 
У рату струја Тесла је користио струје високих фреквенција и високог напона, наспурот томе што је Едисон тврдио да су наизменичне струје високих фреквенција опасне по живот. Да би доказао супротно, Тесла је пропуштао струју кроз своје тело на јавним местима и показао безоспасност свог система.
 
Након предавања по називом „Експерименти са наизменичним струјама високе фреквенције и њихова примена у вештачком осветљењу“ које је Тесла одржао 20. маја 1891. године, на Колумбија колеџу у Њујорку, Тесла је добијао многобројне почасти и ласкаве понуде које је одбио. Ово предавање је било битно, јер је у њему Тесла разматрао природу електрицитета и изразио је претпоставку да је исти повезан са молекуларним деловањима. Извео је експереименте који су открили нови свет струја високих фреквенција и високих напона. Октобра исте године, а на предлог осам чланова Удружења електроинжењера Велике Британије, Тесла је постао инострани члан Удружења, чији је председник тада био Вилијам Крукс. Он ипак одлучује да прихвати позиве Удружења из Велике Британије и Француског друштва за физику и одлучује се за посету Европи 1892. године. 
Повратак на врх стране