Карловац

Тесла је у Раковцу код Карловца похађао Вишу реалку, а у овај град се преселио са четрнаест година. Настава се одвијала на немачком језику, усмерена ка техничком образовању.
 
У то време станује код тетке Станке, удате за пензионисаног мајора Данила Бранковића у Раковцу бр. 17. Са њима је провео око три године и како сведочи у својој биографији, живео је „у атмосфери која је одисала рафинираношћу и уметничким укусом, што је било прилично несвакидашње у то доба и у тадашњим условима“. Највише времена Тесла је проводио у школи, у цркви и читајући књиге. Иако је Теслин отац од њега очекивао да прихвати свештенички позив, он је у то време био изутено инспирисан сазнањима из области физике и спознајом постојања електрицитета. Професори из гиманзије који су демонстрирали експерименте имали су велики утицај на њега. На њега је највећи утицај имао наставник физике, професор Мартин Секулић.
 
Када је матурирао, 1873. године, враћа се у Госпић, али оболева од колере.  У болничкој постељи, у којој је био око девет месеци,  отац му обећава да ће му, ако оздрави, дозволити да студира технику на најбољој техничкој школи. С обзиром на то да је у то време Николи стигао и позив за војску, отац Милутин га је по опоравку послао у планине, у намери да га склони са очију војне бирократије. Због Николиног крхког здравља, али и због укидања Војне крајине и мењањем статуса те територије, Милутину је пошло за руком да Николу ослободи војног рока. За то време, Никола је у планинама, са нешто књига и ловачком опремом, имао налете инспирације за будуће изуме. 
Повратак на врх стране