Грац

Након што се опоравио од колере, Тесла наставља своје школовање у Грацу од 1875. године, на Политехничкој школи, познатијој као Joanneum (ова установа и даље постоји и један је од највећих факултета примењених наука у Аустрији). Стипендију је добио од Карловачког војног округа. Касније се за стипендију обраћао (1876. и 1878) и Матици српској из Новог Сада, али је оба пута био одбијен.
 
У овом периоду, више од пола године живео је у дому у Атемској улици бр. 8 са Костом Кулишићем. Током прве године студија, показао се као најбољи студент , а највише се посвећује физици, математици и механици. Активно се укључио и у рад књижевно-академског друштва „Србадија“, пред којим  је прочитао свој први самостални рад „О капиларним цевима“, касније штампаном у алманаху Друштва, који је излазио у Новом Саду.
 
Професори су га јако хвалили али су истовремено били и забринути због Теслиног прекомерног рада. Због подсмеха осталих студената, Тесла почиње да се коцка и да до касно у ноћ остајеу Ботаничкој башти, омиљеном кафеу студената, играјући билијар, шах и карте. То је изазвало велику забринутост код Теслиних родитеља, али и оставило трага на његово студирање.
 
Он је 1878. године искључен са Политехничке школе, јер није положио све предвиђене испите и изгубио је стипендију. Пошто га је Матица српска одбила по други пут, изненада одлучује да оде у Марибор, у потрази за запослењем. Тесла никада није дипломирао на Политехничкој школи у Грацу. 
Повратак на врх стране