Занимљивости

Никола Тесла је два пута конкурисао за стипендију Матице српске и два пута је био одбијен. Касније је постао њен почасни члан, дописник и донатор

Фотографија која приказује Николу Теслу како држи флуоресцентну сијалицу, урађена је 1894. године и сматра се првом фотографијом под флуоресцентним светлом 

 Био је редован посетилац Метрополитан опере

Патентитрао је брзинометре најпознатијих луксузних аутомобила

Тесла је направио теорију која је претеча савремене теорије одрживог развоја (четири стуба одрживог развоја)

Предвидео је трајање и ток Првог и Другог светског рата у новинском чланку објављеном 1914. године под називом „Tesla does not see war“

Никола Тесла био је члан филозофског друштва Америке

Тесла је по мајчиној смрти остао шест недеља у свом родном крају, опорављајући се од претераног замора, и нервне напетости

На култној фотографији Џорџа Б. Беина снимљеној 1901. године, Тесла држи књигу Руђера Бошковића „Theoria Philosophiae Naturalis“
 

У Теслиној библиотеци су се, међу осталима, налазила дела Максвела, Ајнштајна, Келвина, Манцонија, Леопардија, Дучића, Ракића, Лао Цеа, Марка Аурелија итд.
 

Тесла је говорио српски, чешки, енглески, немачки и француски

Једна улица у Новом Саду добија Теслино име 1918. године али  окупатор укида то име 1941. Улица је опет добила Теслино име 1944. године

Био је донатор српских цркава у Америци и почасни председник црквене школске општине

Тесла је напамет знао Библију, српску епску поезију, а често је цитирао Бајрона, Гетеа, Хајнеа, Шекспира, Лазу Костића, Шилера, Змаја, Бранка Радичевића, Његоша, Леопардија итд. 

Шарлота Мужар, секретарица Саве Косановића, приликом преношења Теслине урне из Америке у Београд, рекла је своја запажања приликом сусрета са Теслом:
 
„…Те јесени, док је Сава Н. Косановић био у болници због хитне операције слепог црева, Тесла је позвао његову канцеларију. Касније сам сазнала за Теслин обичај да се јавља телефоном нећаку на његов стан у хотелу „Наваро“ у свако доба ноћи. Тесли је хитно био потребан новац. Његов глас звучао је старачки, исцрпљено, дрхтаво и као из даљине. Рекао је да ће му бити довољно 50 долара. Сутрадан, када сам стигла у хол хотела Неw Yоркер, позвала сам Теслу. После дужег времена и много звоњења телефониста ми је рекао: „Молим вас, будите стрпљиви. Понекад је др Тесли потребно доста времена да одговори“. Коначно сам чула његов глас, истоветан као претходног дана, који је рекао „здраво“ и позвао ме да се попнем у његову собу, пошто сам објаснила своје присуство.    

Млади краљ Петар II сусрет Теслом описао је у свом дневнику „Мој живот-Мемоари“ (A King's Heritage). У свом дневнику млади Петар II пише:
 
“Посетио сам др.Николу Теслу у његовом апартману у хотелу Њујоркер. Након што сам га поздравио, рекао је: «Величанство, Ви сте ми учинили највећу част и највећу радост што сте ми омогућили да Вас видим…Вама је благопокојни Краљ-Мученик обиљежио пут којим да идете: Чувајте Југославију. Ја се надам, да ћу доживјети и то ће ми бити најрадоснији час у мојем животу, кад се Ви вратите у велику и сретну Југославију… Величанство, Бог Вас благословио.“

Након велике свечаности освештења нове цркве Светог Саве у Герију, којој је Тесла пристао да буде кум, Тесла шаље преко свог затупника Михајла Дучића депешу герским Србима, где између осталог каже:
 
"Опет Вам много захваљујем на Вашем заступништву. Овом приликом треба да саберемо мисли дубоким поштовањем на Великог Александра Краља Мученика, чија ће успомена одушевљавати Југословене кроз будуће векове и да изразимо љубав и оданост Његовом Величанству Краљу Петру Другом, зеници у оку народа… Ми се сви сматрамо сретнима да смо потекли из те дивне, лепе и богате земље, али близу су гладни непријатељи, лукаво се приправљају противу нас, кад свет спрема тешку судбину наше браће чехословака. Зато кад шаљете поруке или се враћате у Домовину, борите се живо за јединство војске и целине народне одбране. Нико нам неће помоћи, ми се можемо само сигурно ослонити на наше беспримерно јуначке и искусне армије. Поред овога будите верни Сједињеним Државама, које су нас примиле у окриље и дале нам ретке прилике за развитак, па и ако није све најбоље, тешите се, знајући да је могло бити још и горе…Ваш захвални пријатељ Никола Тесла."

Када је 1934.године конзул Краљевине Југославије у Њујорку, Радоје Јанковић, пренео Николи Тесли Пупинову понуду да му обезбеди помоћ преко неких компанија, Тесла је то одбио. Ипак наредне године су га са тешком муком убедили да од Краљевине прима пензију у износу од 600 долара месечно. 

Тесла је имао доста голубова о којима се бринуо, али једна голубица му је посебно прирасла за срце. То је била бела голубица са сивим врховима на крилима. Једне вечери та голубица је улетела у његову собу у  хотелу Сент Риџис и Тесла је сматрао да је она дошла да би му саопштила да ће ускоро угинути. Тесла је приметио да је из њених очију засијала светлост интезивнија него било која коју је он произвео у својој лабораторији. Голубица је тада угинула, а Тесла је касније рекао да је у том истом тренутку осећао као да је нешто отишло из његовог живота и да је тада знао да је његово животно дело завршено.

Тесла је често коментарисао организације попут Лиге народа. Он је био противник овакве идеје и своје ставове изнео је у „Мојим изумима“, истичући да учинак предложене Лиге народа може заправо бити супротан, будући да усвојена казнена политика може имати само контрапродуктиван ефекат и довести до још већих разарајућих сукоба. Такође је говорио о улози САД у оваквим савезима и саветовао је да оне треба да остану „верне традицији и да се држе по страни од компромитујућих алијанси“, јер ће на тај начин, како је веровао, бити највише од користи човечанству. Тесла је сматрао да, како САД располажу огромном снагом и моралном моћи и да ће само ако остану независне, „служити добробити свих, много праведније и делотворније него да су члан неког савеза“.

Током уводног говора, приликом доделе Едисонове медаље, Тесла је наводно нестао из сале да би га затим пронашли у библиотеци како храни голубове. 

На табли, постављеној на згради где се некада налазила Теслина Варденклиф лабораторија, пише:
 
IN THIS BUILDING DESIGNED BY STANFORD WHITE, ARCHITECT
NIKOLA TESLA BORN SMILJAN, YUGOSLAVIA 1856, DIED NEW YORK, U.S.A. 1943 CONSTRUCTED IN 1901-1905 WARDENCLYFFE, HUGE RADIO STATION WITH ANTENNA TOWER 187 FT. HIGH (DESTROYED 1917), WHICH WAS TO SERVE AS HIS FIRST WORLD COMMUNICATIONS SYSTEM. IN MEMORY OF 120TH ANNIVERSARY OF TESLA'S BIRTH AND 200TH ANNIVERSARY OF U.S.A. INDEPENDENCE - July 10, 1976.

 
У ОВОЈ ЗГРАДИ, КОЈУ ЈЕ ДИЗАЈНИРАО СТЕНФОРД ВАЈТ, АРХИТЕКТА
НИКОЛА ТЕСЛА РОЂЕН У СМИЉАНУ, ЈУГОСЛАВИЈА,
1856—УМРО У ЊУЈОРКУ, САД, 1943 ИЗГРАДИО ЈЕ ОД 1901-1905 ГОДИНЕ У ВАРДЕНКЛИФУ  ОГРОМНУ РАДИО СТАНИЦУ СА АНТЕНСКИМ ТОРЊЕМВИСОКИМ 187 СТОПА /УНИШТЕНА 1917./, КОЈИ ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ПОСЛУЖИ КАО ЊЕГОВ ПРВИ СВЕТСКИ КОМУНИКАЦИОНИ СИСТЕМ.У ЗНАК СЕЋАЊА НА 120. ГОДИШЊИЦУ ОД ТЕСЛИНОГ РОЂЕЊАИ 200. ГОДИШЊИЦУ НЕЗАВИСНОСТИ САД 10. јул 1976.
 
 

Повратак на врх стране