Zanimljivosti

Nikola Tesla je dva puta konkurisao za stipendiju Matice srpske i dva puta je bio odbijen. Kasnije je postao njen počasni član, dopisnik i donator

Fotografija koja prikazuje Nikolu Teslu kako drži fluorescentnu sijalicu, urađena je 1894. godine i smatra se prvom fotografijom pod fluorescentnim svetlom

Bio je redovan posetilac Metropolitan opere

Patentitrao je brzinometre najpoznatijih luksuznih automobila

Tesla je napravio teoriju koja je preteča savremene teorije održivog razvoja (četiri stuba održivog razvoja)

Predvideo je trajanje i tok Prvog i Drugog svetskog rata u novinskom članku objavljenom 1914. godine pod nazivom „Tesla does not see war“

Nikola Tesla bio je član filozofskog društva Amerike

Tesla je po majčinoj smrti ostao šest nedelja u svom rodnom kraju, oporavljajući se od preteranog zamora, i nervne napetosti

Na kultnoj fotografiji Džordža B. Beina snimljenoj 1901. godine, Tesla drži knjigu Ruđera Boškovića „Theoria Philosophiae Naturalis“

U Teslinoj biblioteci su se, među ostalima, nalazila dela Maksvela, Ajnštajna, Kelvina, Manconija, Leopardija, Dučića, Rakića, Lao Cea, Marka Aurelija itd.

Tesla je govorio srpski, češki, engleski, nemački i francuski

Jedna ulica u Novom Sadu dobija Teslino ime 1918. godine ali  okupator ukida to ime 1941. Ulica je opet dobila Teslino ime 1944. godine

Bio je donator srpskih crkava u Americi i počasni predsednik crkvene školske opštine

Tesla je napamet znao Bibliju, srpsku epsku poeziju, a često je citirao Bajrona, Getea, Hajnrih Hajnea, Šekspira, Lazu Kostića, Šilera, Zmaja, Branka Radičevića, Njegoša, Leopardija itd. 

Šarlota Mužar, sekretarica Save Kosanovića, prilikom prenošenja Tesline urne iz Amerike u Beograd, rekla je svoja zapažanja prilikom susreta sa Teslom:
 
„…Te jeseni, dok je Sava N. Kosanović bio u bolnici zbog hitne operacije slepog creva, Tesla je pozvao njegovu kancelariju. Kasnije sam saznala za Teslin običaj da se javlja telefonom nećaku na njegov stan u hotelu „Navaro“ u svako doba noći. Tesli je hitno bio potreban novac. Njegov glas zvučao je starački, iscrpljeno, drhtavo i kao iz daljine. Rekao je da će mu biti dovoljno 50 dolara. Sutradan, kada sam stigla u hol hotela New Yorker, pozvala sam Teslu. Posle dužeg vremena i mnogo zvonjenja telefonista mi je rekao: „Molim vas, budite strpljivi. Ponekad je dr Tesli potrebno dosta vremena da odgovori“. Konačno sam čula njegov glas, istovetan kao prethodnog dana, koji je rekao „zdravo“ i pozvao me da se popnem u njegovu sobu, pošto sam objasnila svoje prisustvo.    

Mladi kralj Petar II susret Teslom opisao je u svom dnevniku „Moj život-Memoari“ (A King's Heritage). U svom dnevniku mladi Petar II piše:
 
“Posetio sam dr.Nikolu Teslu u njegovom apartmanu u hotelu Njujorker. Nakon što sam ga pozdravio, rekao je: «Veličanstvo, Vi ste mi učinili najveću čast i najveću radost što ste mi omogućili da Vas vidim…Vama je blagopokojni Kralj-Mučenik obilježio put kojim da idete: Čuvajte Jugoslaviju. Ja se nadam, da ću doživjeti i to će mi biti najradosniji čas u mojem životu, kad se Vi vratite u veliku i sretnu Jugoslaviju… Veličanstvo, Bog Vas blagoslovio.“

Nakon velike svečanosti osveštenja nove crkve Svetog Save u Geriju, kojoj je Tesla pristao da bude kum, Tesla šalje preko svog zatupnika Mihajla Dučića depešu gerskim Srbima, gde između ostalog kaže:
 
"Opet Vam mnogo zahvaljujem na Vašem zastupništvu. Ovom prilikom treba da saberemo misli dubokim poštovanjem na Velikog Aleksandra Kralja Mučenika, čija će uspomena oduševljavati Jugoslovene kroz buduće vekove i da izrazimo ljubav i odanost Njegovom Veličanstvu Kralju Petru Drugom, zenici u oku naroda… Mi se svi smatramo sretnima da smo potekli iz te divne, lepe i bogate zemlje, ali blizu su gladni neprijatelji, lukavo se pripravljaju protivu nas, kad svet sprema tešku sudbinu naše braće čehoslovaka. Zato kad šaljete poruke ili se vraćate u Domovinu, borite se živo za jedinstvo vojske i celine narodne odbrane. Niko nam neće pomoći, mi se možemo samo sigurno osloniti na naše besprimerno junačke i iskusne armije. Pored ovoga budite verni Sjedinjenim Državama, koje su nas primile u okrilje i dale nam retke prilike za razvitak, pa i ako nije sve najbolje, tešite se, znajući da je moglo biti još i gore…Vaš zahvalni prijatelj Nikola Tesla."

Kada je 1934. godine konzul Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, Radoje Janković, preneo Nikoli Tesli Pupinovu ponudu da mu obezbedi pomoć preko nekih kompanija, Tesla je to odbio. Ipak naredne godine su ga sa teškom mukom ubedili da od Kraljevine prima penziju u iznosu od 600 dolara mesečno. 

Tesla je imao dosta golubova o kojima se brinuo, ali jedna golubica mu je posebno prirasla za srce. To je bila bela golubica sa sivim vrhovima na krilima. Jedne večeri ta golubica je uletela u njegovu sobu u  hotelu Sent Ridžis i Tesla je smatrao da je ona došla da bi mu saopštila da će uskoro uginuti. Tesla je primetio da je iz njenih očiju zasijala svetlost intezivnija nego bilo koja koju je on proizveo u svojoj laboratoriji. Golubica je tada uginula, a Tesla je kasnije rekao da je u tom istom trenutku osećao kao da je nešto otišlo iz njegovog života i da je tada znao da je njegovo životno delo završeno.

Tesla je često komentarisao organizacije poput Lige naroda. On je bio protivnik ovakve ideje i svoje stavove izneo je u „Mojim izumima“, ističući da učinak predložene Lige naroda može zapravo biti suprotan, budući da usvojena kaznena politika može imati samo kontraproduktivan efekat i dovesti do još većih razarajućih sukoba. Takođe je govorio o ulozi SAD u ovakvim savezima i savetovao je da one treba da ostanu „verne tradiciji i da se drže po strani od kompromitujućih alijansi“, jer će na taj način, kako je verovao, biti najviše od koristi čovečanstvu. Tesla je smatrao da, kako SAD raspolažu ogromnom snagom i moralnom moći i da će samo ako ostanu nezavisne, „služiti dobrobiti svih, mnogo pravednije i delotvornije nego da su član nekog saveza“.

Tokom uvodnog govora, prilikom dodele Edisonove medalje, Tesla je navodno nestao iz sale da bi ga zatim pronašli u biblioteci kako hrani golubove. 

Na tabli, postavljenoj na zgradi gde se nekada nalazila Teslina Vardenklif laboratorija, piše:
 
IN THIS BUILDING DESIGNED BY STANFORD WHITE, ARCHITECT
NIKOLA TESLA BORN SMILJAN, YUGOSLAVIA 1856, DIED NEW YORK, U.S.A. 1943 CONSTRUCTED IN 1901-1905 WARDENCLYFFE, HUGE RADIO STATION WITH ANTENNA TOWER 187 FT. HIGH (DESTROYED 1917), WHICH WAS TO SERVE AS HIS FIRST WORLD COMMUNICATIONS SYSTEM. IN MEMORY OF 120TH ANNIVERSARY OF TESLA'S BIRTH AND 200TH ANNIVERSARY OF U.S.A. INDEPENDENCE - July 10, 1976.

 
U OVOJ ZGRADI, KOJU JE DIZAJNIRAO STENFORD VAJT, ARHITEKTA
NIKOLA TESLA ROĐEN U SMILJANU, JUGOSLAVIJA,
1856—UMRO U NJUJORKU, SAD, 1943 IZGRADIO JE OD 1901-1905 GODINE U VARDENKLIFU  OGROMNU RADIO STANICU SA ANTENSKIM TORNJEMVISOKIM 187 STOPA /UNIŠTENA 1917./, KOJI JE TREBALO DA POSLUŽI KAO NJEGOV PRVI SVETSKI KOMUNIKACIONI SISTEM.U ZNAK SEĆANJA NA 120. GODIŠNJICU OD TESLINOG ROĐENJAI 200. GODIŠNJICU NEZAVISNOSTI SAD 10. jul 1976.
 
 
 
 
 

Povratak na vrh strane