Prag

Po dolasku u Prag, Tesla se upisao kao vanredni student na Karlovom univerzitetu, koji je u to vreme bio jedna od najnaprednijih obrazovnih institucija u Evropi. Teslin profesor iz Graca, Ernest Mah, u tom periodu postao je šef katedre za eksperimentalnu fiziku u Pragu.  Smatra se da je profesor Mah imao jako puno uticaja na Teslin rad, s obzirom da se on bavio ne samo isključivo fizikom , već je proučavao i filozofiju, psihofiziku, a pisao je i o strukturi etra. Tesla je u ovom periodu proučavao teorije Dekarta i škotskog filozofa Dejvida Hjuma. Tesla u Pragu nastavlja da radi na unapređivanju motora bez četkica, na kom je započeo rad još za vreme studija u Gracu.
 
Za vreme svog boravka u Pragu, živeo je u ulici Smečkagase (Smeckach) br. 13, a najviše vremena je provodio u kafani Nacional u Vodičkoj ulici, broj 24. Tu su se skupljali studenti i istaknuti umetnici, poput Dvoržaka i Smetane.
 
Sve ovo vreme Teslini ujaci su mu pružali finansijsku podršku. Zbog nedostatka sredstava, Tesla je počeo da predaje kao asisent ali pošto mu nije prijao taj posao, na nagovor svog ujaka Paje Mandić, on odlazi u Budimpeštu. 
Back to top