Gospić

Gospić je grad na teritoriji današnje Hrvatske ali  istovremeno i sedište istoimene parohije u koju je Teslin otac Milutin bio premešten. Gospić je tada bio i vojni i administrativni centar Like.
 
Po dolasku u Gospić, Tesla upisuje četvorogodišnju školu koja je bila priprema za nastavak školovanja. Od 1866. Do 1870. godine Tesla je pohađao Realnu gimnaziju u ovom gradu, kako samo Tesla navodi, „u to vreme novu i prilično opremljenu instituciju“.  U tom periodu bio je jako zainteresovan za elektricitet i izvodio je razne eksperimente podstaknut svojim profesorima i njihovim predavanjima.
 
Po završetku školovanja u gimnaziji, Nikola je trebalo da nastavi školovanje u drugom gradu. U iščekivanju promene, oboleo je od „opake bolesti, ili bolje rečeno, dvadesetak njih“, ali kako je sam nalazio utehu u knjigama,seća se da su ga  u život vratile priče Marka Tvena. Kasnije se Tesla upoznao sa njim po odlasku u Ameriku i postali su jako dobri prijatelji. Kada se oporavio, nastavio je školovanje u Karlovcu. 
Back to top