Budimpešta

Po dolasku u Budimpeštu, školski drug Teslinog ujaka Paje Mandića, Ferenc Puškaš angažuje Teslu da radi kao crtač u Ugarskoj upravi pošta. Kasnije biva premešten na odgovorniju poziciju i tu usavršava telefonski pojačivač zvuka, svoj prvi pronalazak, kojim se realizuje prenos opere Janoš Hunjadi iz Nacionalnog teatra u koncertnu salu Vigado, u februaru 1882. godine.
 
Tesla je mnogo radio, često bez odmora, i takva stanja posle mnogo naprezanja, opisuje kao  stanja bliska „nervnom slomu“. Bio bi preosetljiv na zvuk i na svetlost i trebalo mu je mnogo vremena za potpuni oporavak.
 
Radeći u ovoj firmi upoznao se sa Antalom Sigetijem, sa kojim je postao jako blizak i sa kojim je mnogo puta posle toga sarađivao. Kada se otvorila američka centrala u Budimpešti, i Tesla i Sigeti su se tu zaposlili i to im je omogućilo da vide kako funkcionišu najmoderniji izumi tog vremena.
 
Teslin boravak u Budimpešti ostao je zapamćen i po tome što jejednog popodneva, šetajući se po parku sa Sigetijem i recitujući Fausta, konačno došao do razrešenja ideje obrtnog magnetnog polja, koja ga je mučila godinama. U pesku je nacrtao dijagrame, i na usavršavanju ovog svog izuma radio je i nakon odlaska u Ameriku. Slikoviti grafički prikaz formiranja obrtnog polja sa dvofaznim strujama Tesla je dao u svom najčuvenijem patentu iz 1887. godine.
Back to top