Karlovac

Tesla je u Rakovcu kod Karlovca pohađao Višu realku, a u ovaj grad se preselio sa četrnaest godina. Nastava se odvijala na nemačkom jeziku, usmerena ka tehničkom obrazovanju.
 
U to vreme stanuje kod tetke Stanke, udate za penzionisanog majora Danila Brankovića u Rakovcu br. 17. Sa njima je proveo oko tri godine i kako svedoči u svojoj biografiji, živeo je „u atmosferi koja je odisala rafiniranošću i umetničkim ukusom, što je bilo prilično nesvakidašnje u to doba i u tadašnjim uslovima“. Najviše vremena Tesla je provodio u školi, u crkvi i čitajući knjige. Iako je Teslin otac od njega očekivao da prihvati sveštenički poziv, on je u to vreme bio izuteno inspirisan saznanjima iz oblasti fizike i spoznajom postojanja elektriciteta. Profesori iz gimanzije koji su demonstrirali eksperimente imali su veliki uticaj na njega. Na njega je najveći uticaj imao nastavnik fizike, profesor Martin Sekulić.
 
Kada je maturirao, 1873. godine, vraća se u Gospić, ali oboleva od kolere.  U bolničkoj postelji, u kojoj je bio oko devet meseci,  otac mu obećava da će mu, ako ozdravi, dozvoliti da studira tehniku na najboljoj tehničkoj školi. S obzirom na to da je u to vreme Nikoli stigao i poziv za vojsku, otac Milutin ga je po oporavku poslao u planine, u nameri da ga skloni sa očiju vojne birokratije. Zbog Nikolinog krhkog zdravlja, ali i zbog ukidanja Vojne krajine i menjanjem statusa te teritorije, Milutinu je pošlo za rukom da Nikolu oslobodi vojnog roka. Za to vreme, Nikola je u planinama, sa nešto knjiga i lovačkom opremom, imao nalete inspiracije za buduće izume. 
Back to top